De Duitse herder is een van de bekendste en populairste hondenrassen ter wereld, en dat is niet voor niets. Hij staat bekend om zijn intelligentie en loyaliteit en is zeer geschikt om in te zetten als werkhond. Oorspronkelijk werden Duitse herders vaak ingezet voor het hoeden van vee, maar tegenwoordig ook vaak als politiehond, speurhond, reddingshond, of gewoon als gezinshond.
De Duitse herder wordt gekenmerkt door een atletische bouw en een dikke vacht. Ze zijn energiek en hebben veel beweging nodig om fit en gezond te blijven.
Maar het kenmerk wat misschien nog het meest opvalt aan deze hond is zijn intelligentie. Duitse herders zijn erg goed trainbaar (zelfs door minder ervaren baasjes) vanwege het vermogen om heel snel nieuwe taken te leren. Precies de reden dus waarom ze zo populair zijn als werkhond. Ook kunnen Duitse herders heel goed dienen als waakhond, vanwege hun loyale en beschermende karakter.
Hoewel Duitse herders in het algemeen gezonde honden zijn, zijn ze wel vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, vooral voor heupdysplasie en maagkanteling (bloat).
Een mogelijke reden voor toenemende gezondheidsproblemen is het doorfokken van de Duitse herder voor zijn uiterlijke kenmerken. De showlijn heeft bijvoorbeeld de bekende schuine rug, die kan leiden tot gezondheids- en bewegingsproblemen. Daarop is veel kritiek de laatste jaren en daarom zijn sommige fokkers begonnen met het fokken van Duitse herders met een rechte rug om deze problemen te verminderen.
Geschiedenis van de Duitse herder
De geschiedenis van de Duitse herder gaat terug tot het eind van de 19e eeuw. De Duitse Cavalerie was op zoek naar een werkhond die verschillende taken voor ze kon uitvoeren. Daarom ging de fokker Max von Stephanitz in opdracht aan de slag om hier een geschikt ras voor te fokken. Hij kocht in 1899 een hond met de naam Hektor Linksrhein, die de basis zou vormen voor de Duitse herder zoals we die nu kennen.
Von Stephanitz was gefascineerd door de intelligentie en vaardigheden van deze hond. Hij richtte de vereniging voor Duitse herders (Verein für Deutsche Schäferhunde) op en begon met het fokken om er een ideale werkhond van te maken.
In opdracht van de cavalerie dus, en het leger zorgde ook voor de eerste boost in bekendheid van de Duitse herder, toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ingezet als werkhond. Hun loyaliteit en vaardigheden vielen ook bij de geallieerden op en vlak na de oorlog werden deze honden daardoor mateloos populair in de Verenigde staten en veel ingezet als politiehond en herdershond.
Uiterlijk van de Duitse herder
Wat meteen opvalt bij een Duitse herder is zijn atletische en krachtige uiterlijk, maar ook zijn goed geproportioneerde lichaamsbouw. Duitse herders worden middelgroot tot groot met een schofthoogte van 55-65 cm voor mannetjes en 50-60 cm voor vrouwtjes.
De vacht van een Duitse herder komt in vele kleuren, maar vaak in zwart, bruin of grijs. Hij heeft een dubbele vacht die bestaat uit een dikke, zachte ondervacht en daarboven een dichte hardere bovenvacht. Zorg dat de vacht van je hond goed wordt verzorgd om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Zijn kop is wigvormig, de schedel light gewelfd en zijn snuit is recht. De oren zijn groot en staan rechtop en ze lopen taps toe naar en punt.
Van oorsprong heeft de Duitse herder een brede borst en een rechte rug, maar dit laatste is tegenwoordig helaas lang niet meer altijd het geval. De staart van de Duitse herder is lang, en hangt naar beneden in ontspannen staat, maar krult op als hij opgewonden is. Verder heeft het ras krachtige en gespierde poten. Al met al is de Duitse herder een prachtige en krachtige hond, zeg ik altijd.
Verzorging
Net zoals elke andere hond heeft en Duitse herder de juiste zorg nodig om gezond en gelukkig te blijven.
Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij de juiste voedingsstoffen binnen krijgt om gezond te blijven. Actieve honden als de Duitse herder hebben een dieet met een hoog eiwit- en vetgehalte nodig om goed te presteren. Je kunt het beste met je dierenarts overleggen wat voor voeding je je hond het beste kunt geven hoe veel, om overeten en obesitas te voorkomen.
Lichaamsbeweging is ook een vorm van zorg, Duitse herders hebben veel beweging nodig om hun spieren te versterken en hun gewrichten gezond te houden. Ik raad altijd een dagelijkse wandeling van 60 minuten aan, maar uw hond vindt het ook leuk om met andere activiteiten zoals hardlopen, zwemmen en fietsen mee te doen.
Zoals ik hierboven al schreef heeft de vacht van je hond extra aandacht en verzorging nodig om er voor te zorgen dat de vacht gezond en glanzend blijft.
Borstel de vacht regelmatig, doe dit zo’n 1 tot 2 keer per week. In de rui zou ik zeker vaker borstelen om er voor te zorgen dat er te veel haar in huis terecht komen.
Daarover gesproken: het is normaal dat Duitse herders van nature veel haar verliezen, je kunt daar eigenlijk weinig aan doen, behalve veel stofzuigen. Het badderen van een hond zou je alleen moeten doen als het echt nodig is, omdat dit de vacht kan beschadigen. Vraag je je af wat de beste vachtverzorging voor je Duitse herder is, dan kun je het beste je dierenarts om advies op maat vragen.
Karakter van een Duitse herder
Ik schreef het al eerder in dit artikel, maar de Duitse herder staat bekend om zijn intelligentie, loyaliteit en zijn werkdrift. Hij leert snel nieuwe taken aan en is van nature nieuwsgierig en alert.
Duitse herders vormen een sterke band met zijn gezin en zal dus erg beschermend en waaks zijn. Ze zijn verder erg gehoorzaam. Ze werken graag samen met hun baasjes en dit uit zich in die hoge mate van gehoorzaamheid. Dit maakt een Duitse herder ook zo goed trainbaar.
Verder valt de zelfverzekerdheid van Duitse herders op. Deze hond zal in het algemeen niet snel onder de indruk zijn van nieuwe mensen of situaties. Wat natuurlijk fijn is, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat hij goed gesocialiseerd is.
Uiteraard is dit bovenstaande een globale schets van het karakter van een Duitse herder. Elke hond is natuurlijk anders en het karakter van jouw hond kan sterk verschillen met dat van een andere Duitse herder. Het belangrijkste is dat je goed de tijd neemt om je hond goed te leren kennen. Op die manier ben je op elke situatie voorbereid.
Trainen
Hoewel Duitse herders dus van nature al erg gehoorzaam zijn, kan op de juiste manier trainen van je hond dit nog een heel stuk verbeteren. Duitse herders worden ook graag gestimuleerd en uitgedaagd en trainen is daar de beste manier voor. Omdat ze van nature territoriaal zijn, is het ook belangrijk om hen te socialiseren met andere honden en mensen om agressie te voorkomen.
Begin vooral op jonge leeftijd met je Duitse herder te trainen, dan leren ze het meeste en het versterkt de band, waardoor het trainen nog makkelijker zal gaan. Hou de sessies vooral kort, maar doe het wel consequent. 5 tot 10 minuten per dag is al genoeg!
Maar het allerbelangrijkste bij het trainen is dat je het positief moet houden. Positieve versterking noem ik het ook wel, zorg dat je hem of haar beloont voor goed gedrag met iets lekkers. Eventueel zou clickertraining hierbij kunnen helpen. Vermijd ten aller tijden het straffen van je hond, want dit heeft alleen maar een averechts effect.
Duitse herder fokker
Mocht je een Duitse herder van een fokker willen kopen, doe dan van tevoren goed je huiswerk. Verdiep je in de reputatie van de fokker, google naar recensies en vraag je fokker om een stamboom en een gezondheidscertificaat.
Vraag de fokker ook of er gezondheidsproblemen in de familie van de pup voorkomen, zoals heupdysplasie of andere erfelijke aandoeningen.
Zorg er verder dat je Duitse herder-pup goed gesocialiseerd is voordat hij bij je thuis komt. Dit houdt in dat hij in contact komt met andere mensen, dieren en situaties om angst en agressie te voorkomen.
Ik denk dat het in dit artikel wel duidelijk is geworden dat de Duitse herder met de juiste verzorging, training en voorgeschiedenis een hele fijne werk- en gezinshond is, maar vooral een vriend voor het leven!
Met het lezen van 1 boek veranderde ik mijn Duitse Herder met gedragsproblemen in een van de meest gehoorzame hond van het park. Ontdek hier welk boek ik het over heb.