De ultieme gids voor de Oudduitse Herder

oudduitse herderDe Oudduitse herder, ook vaak afgekort als de ODH, is een oud Duitse herderras dat helemaal teruggaat naar de vroege 19e eeuw. Oorspronkelijk werd het ras gebruikt door schapenhoeders omdat hij door zijn beschermende aard heel erg geschikt was om de schapen te beschermen en te begeleiden. Deze zelfde eigenschappen zorgen ervoor dat Oudduitse herders nu vaak ingezet worden bij de politie en het leger.

Eigenschappen van de Oudduitse herder

Oudduitse herders zijn atletische en krachtige honden en staan bekend om hun uitstekende werklust en hoge mate van intelligentie. Het ras heeft een krachtig en sierlijk uiterlijk, een rechte rug en stevige benen. De vacht is langer en dichtbehaarder dan van de moderne Duitse herder.

Een belangrijke eigenschap voor veel mensen is de hoge intelligentie en daardoor zijn hoge trainbaarheid. Oudduitse herders zijn makkelijk te trainen en als je ze als baasje positief ondersteund, dan heb je ze binnen no-time goed gedrag of trucjes aangeleerd.

Het ras is van nature beschermend, loyaal, stabiel, toegewijd en vooral erg goedmoedig. Het heeft dus buiten een goede waakzaamheid ook alle eigenschappen van een perfecte gezinshond.

Wel is het belangrijk om te weten dat een oudduitse herder niet voor iedereen geschikt is. Het ras heeft een sterk leidend baasje nodig om te voorkomen dat hij agressief of dominant wordt. Ook heeft de oudduitse herder, eigenlijk net als iedere hond, regelmatig fysieke en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen of destructief gedrag gaat vertonen.

Maar als je al wat meer ervaring met honden hebt en je bent op zoek naar een trouwe en hardwerkende gezinshond, dan kan dit wel eens het juiste ras zijn voor je.

Verschillen met de moderne Duitse herder

Zoals de namen eigenlijk al zeggen is de Oudduitse herder eigenlijk de oudere versie van de moderne duitse herder. Ik schreef al eerder dat de Oudduitse herder teruggaat tot de vroege 19e eeuw, terwijl de modernere versie pas is ontstaan in de late 19e eeuw.

De Oudduitse herder heeft een wat meer traditionele uitstraling en is ongeveer even groot als de moderne Duitse herder. Hij is wel wat steviger en korter gebouwd, maar het grote verschil met de moderne Duitse herder is voornamelijk de lengte van de vacht. Met zijn langere en dichtbehaardere vacht ziet de Oudduitse herder er gewoon wat machtiger en imposanter uit dan de moderne Duitse herder, maar dit is natuurlijk ook erg smaakgerelateerd.

Qua karakter hebben de twee rassen heel veel gemeenschappelijke eigenschappen, zoals hun hoge mate van intelligentie, hun trainbaarheid en de waakzaamheid. Wellicht dat we de Oudduitse herder kunnen beschrijven als iets zachtaardiger, maar veel zal dat elkaar niet ontlopen.

We kunnen dus concluderen dat de grootste verschillen tussen deze rassen zitten in het uiterlijk, maar dat ze qua karakter en waar ze geschikt voor zijn, heel erg op elkaar lijken. Dus welke van je twee rassen je het mooiste vindt, zou de uiteindelijke doorslag moeten geven als je twijfelt.

Oudduitse herder eigenschappen

Verzorging

Het is belangrijk om extra aandacht van de vacht van de Oudduitse herder te schenken, want door zijn lange haar heeft dit wel iets meer verzorging nodig. Borstel de vacht regelmatig (1 a 2 keer per week, als hij een periode écht verhaart wat vaker) met een harde borstel. En was de vacht 1 keer per maand goed met een voor deze honden bestemde shampoo. Vraag de dierenwinkel of dierenarts of de shampoo die je wilt aanschaffen geschikt is voor de oudduitse herder.

Door dit op te volgen houd je de vacht gezond, glanzend en soepel. En hou uiteraard goed in de gaten of je vaker of minder vaak zou moeten kammen, dit kan van hond tot hond verschillen natuurlijk.

Qua verdere verzorging is het ook belangrijk om de nagels regelmatig te laten knippen om pijn en beschadigingen te voorkomen.

Oudduitse herder van een fokker

Ok, je bent er uit, ik heb je overtuigd: je wilt een oudduitse herder, en het liefst van een fokker. Maar hoe weet je dan wat een goede fokker is en waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een gezonde en gelukkige hond krijgt?

Zorg allereerst dat je een fokker uitzoekt met een goede reputatie. Tegenwoordig kun je online natuurlijk een hoop vinden, dus Google even naar recensies over deze fokker. Als je contact legt en het is een goede fokker, kun je ze ook gewoon om referenties vragen. Het is immers geen pakje boter wat je koopt en een goede fokker zal het niet erg vinden om referenties te geven.

Je wilt uiteraard een gezonde hond en een goede fokker zal gezondheidstesten van de ouders van de puppy kunnen overleggen als je hier om vraagt, bijvoorbeeld vanwege het risico op heupdysplasie. Kijk goed of jouw puppy zich sociaal gedraagt en vraag of hij veel in contact is geweest met mensen en andere dieren. Dit is heel belangrijk voor het karakter en toekomstige gedrag van de hond.

Zorg ook dat je een schriftelijke overeenkomst hebt met de fokker en dat je afspraken maakt over nazorg: een goede fokker zal ook na de aankoop nog beschikbaar zijn met advies en ondersteuning.

Conclusie

Nu je weet wat een oudduitse herder precies is, waarin hij verschilt met een moderne duitse herder, hoe je ‘m moet verzorgen en waar je op moet letten bij een fokker, hoop ik dat je een weloverwogen keuze kunt maken over het wel of niet kopen van een oudduitse herder. Mocht je nog vragen hebben over deze gids of oudduitse herders is het algemeen, schroom dan niet om hieronder te reageren.

Met het lezen van 1 boek veranderde ik mijn Duitse Herder met gedragsproblemen in een van de meest gehoorzame hond van het park. Ontdek hier welk boek ik het over heb.